Bli en ”just do it” – människa!

PUBLICERAT 08.01.2008 | Andreas Forsbäck

De flesta av oss har förmodligen stött på Nike-märkets slogan ”just do it”. Det slog mig häromdagen att uttrycket ”just do it” inrymmer en ganska viktig uppmaning: vi behöver lära oss att bli människor som får saker gjorda. Hur ofta hör vi inte någon människa säga att den har tänkt göra en viss sak i flera veckor men den har inte ännu fått det gjort. Eller när man tjatar om något som en annan människa har lovat göra för en så försöker han övertyga en och säga: ”jag skall nog göra det, var lugn”. Varför är det alltid så mycket lättare att säga att man tänker göra något än att faktiskt göra det?

Under de år då Ekka Hellsten satt i MKU-styrelsen tillsammans med ett gäng yngre styrelsemedlemmar påminde han oss om den här sanningen. Ofta när vi gjorde upp planer för framtiden och klagade över vad som ”borde” göras eller vad vi ”måste” få gjort, sade han: ”Så tar vi bort ”borde”, ”skulle”, ”kunde” och ”måste” och så bara gör vi det!”

Jag beundrar människor som får saker gjorda. Människor som ser på ett behov eller ett problem och så bara tar de itu med det. För de allra flesta människorna är avståndet från stunden då man inser att någonting borde göras till det att man faktiskt gör det alltför långt. Vi tar för många omvägar på den resan. Vi funderar och avväger, vi påminner oss själva om det som skall göras och försöker övertyga oss själva och dem omkring oss om att vi inte glömt bort det utan att det nog finns uppskrivet på vår att göra - lista. ”Just do it” – människorna är annorlunda, de kavlar upp ärmarna och skrider till handling.

Ett av de största hindren för att bli en ”just do it” – människa är benägenheten och ovanan att alltid skjuta upp saker. Det hör till den mänskliga naturen att hoppas att någonting reder upp sig av sig själv. ”Om jag bara låter tiden gå så ordnar sig den här saken.” I värsta fall kanske vi väntar med att göra något i hopp om att någon annan istället skall ta itu med det. Detta gäller kanske främst då det handlar om att reda upp problem i relationer, missförstånd eller direkta konfliktsituationer. Hur lätt är det inte att tänka att tiden får lösa problemen utan att vi själva lyfter ett finger?

Ibland har jag haft i tankarna att ringa en viss människa i flera veckor. I värsta fall har det kunnat gå flera månader före jag kommit till skott. Ibland kan vårt beslut att skjuta upp saker ha tråkiga följder. En kompis kanske har haft en jobbig sommar och i september tänker vi att vi borde ta kontakt men så skjuter vi upp det. Två månader senare kanske det visar sig att hon skulle ha behövt en cellgrupp eller någon att tala med, men inte vågat ta kontakt.

En vän till mig beklagade sig över att en städmopp stod lutad mot badrumsväggen i hennes lägenhet i flera veckor. Varje gång hon gick förbi den tänkte hon: ”jag borde flytta på den där städmoppen”. Vi inser alla att det är tråkigt när ett städredskap blir en del av inredningen för att vi inte tar oss tid att flytta på den.

Själv kan jag ha en hög med papper på ett bord som bara blir högre och högre. Jag vet att jag måste reda upp pappershögen men jag agerar som om jag väntar på morgonen då jag vaknar upp och märker att Gud har rett upp min pappershög. Tro mig, Gud kommer inte att reda upp våra pappershögar, han har gett oss två händer och tjugofyra timmar per dygn att förvalta. Vad vi gör med dem är upp till oss. Däremot kan vi nog be Gud om handlingskraft: ”Gud, hjälp mig bli en just do it – människa.”

Vissa människor älskar att planera. De älskar att rita upp skisser och göra upp detaljplaner för hur något skall gå till. Andra är bra på att lägga fram visioner. Allt det här är bra i och för sig, men om det inte vore för ”just do it” – människorna, skulle allt planerande och visionerande vara helt bortkastat. Vad gör vi med en plan om ingen förverkligar den. När Jesus kallar oss till att gå ut och göra alla folk till lärjungar, är det uttryckligen en kallelse in i handling!

När jag fick idén att skriva den här undervisningen så tänkte jag: ”kanske jag gör det någon annan dag”. Men så beslöt jag mig för att bara göra det med detsamma. Just do it.

BilagaStorlek
MKU Undervisning - Just do it människa.pdf258 byte