Kristet sällskapande - DEL 1: Att välja attityd och vad vi tror på

PUBLICERAT 22.01.2006 | Stefan Forsbäck

En vilsen och förvrängd värld

Så som livet på vårt lilla lutande jordklot ser ut idag så finns det verkligen orsak att granska vad Gud egentligen säger och vill när det gäller parrelationer. Aldrig förut har människor accepterat så många olika värderingar som idag, det finns ingen sanning säger man, bara det som känns bra för just dig. Inte har man heller tidigare varit så otroligt styrda av känslor som dagens människa är. TV, internet, kill- och tjejtidningar tillsammans med andra medier översvämmar oss med attityder som säger att sällskapande och sex är något ytligt du gör för att ha roligt och få ut så mycket som möjligt av en annan person. Du behöver inte lova trohet eller tänka på den andra, bara du har kul. När det inte längre är kul och du fått (eller inte fått) det du var ute efter är det bara att byta ut till nåt nytt, som att byta ¬strumpor. *yäckie* Jag blir äcklad av vårt samhälle medan jag skriver.

Ett gäng vanliga tonårstjejer i vårt ungdomscafé frågade mig vad kristendomen säger om sex, att gifta sig och allt sådant. Jag berättade vad jag tror på och vad Bibeln säger. Deras reaktion förvånade mej inte. ”Vah?!?!! Menar du verkligen att man inte ska ha sex före man gifter sig? Tänk om inte man vill gifta sig? Eller om man vill det först efter 10 eller 15 år? Man måst ju prova vem man passar ihop med?!” Det här är vad de flesta unga tänker idag. Att vänta med sex är något många aldrig har hört talas om. ”Det är bara en massa regler och saker man inte får göra, hur skulle det göra mig lycklig?”, säger många. Samtidigt mår så många flera människor sämre idag och är olyckligare i sina relationer än någonsin tidigare. Allt flera upplever t.ex. att ingen älskar dem, att de blivit utnyttjade eller att deras självförtroende är krossat i små skärvor. Hopplöshet, ångest, vilsenhet, känsla av smutsighet, otillfredsställdhet, ständig rädsla att bli lämnad… det är vardag idag.

Jag tror det är dags att fråga Honom som skapade alltihopa och bestämde hur det skulle fungera… Han, om någon, borde ju veta!

Gud uppfann kärlek, sällskapande, äktenskap och sex – för att han älskar oss

Gud uppfann alltsammans! Gud skapa förtjusning och pirr i magen, Gud satt i oss en sexualdrift och längtan efter nära gemenskap med och kärlek av det motsatta könet. Så här står det i 1 Moseboken kapitel 1 och verserna 27 och 28:

”Och Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne, till man och kvinna skapade han dem. Gud välsignade dem och sade till dem: Var fruktsamma och föröka er och uppfyll jorden!...”

Och i kapitel 2 vers 24 står det vidare:

”Därför skall en man lämna sin far och sin mor och hålla sig till sin hustru, och de skall bli ett kött.”

Jesus säger i Matteusevangeliet 19:6 när han talar om samma sak:

”Så är de inte längre två utan ett kött. Vad Gud har fogat samman skall människan inte skilja åt.”

Gud är alltså ursprunget till sexuell kärlek mellan man och kvinna. (Och till all annan existerande god och ren kärlek för den delen också.) Han kläckte den otroliga idén att låta en man och en kvinna hitta varandra, bli förälskade, fylla dem med längtan efter varandra, låta dem dela liv och vara varandras stöd. Det var Gud som beslöt att vi skulle fascineras av det motsatta könets alla drag, att en enkel beröring skulle få elektricitet att rusa genom varje cell i vår kropp och att sex skulle vara skönt och tillfredställande.

Vad bibeln säger om Guds grundtanke är att sex har ett mycket djupt syfte. Det stod ju att Gud välsignade dem när han sade att de skulle föröka sig. När Gud välsignar betyder det att han sänder allt det goda han har rakt över dig! Sex har två huvudsyften. Det första är förökning, reproduktion, helt enkelt en försäkran om att människor släktet inte bara går vidare utan blir större och blomstrar. Det andra är att det skall vara en källa till mycket djup andlig och fysisk glädje och välbehag mellan man och hustru. Läs bara vad Salomo smög in för ord i Bibeln i Ordspråksboken 5:18-19:

”Må din brunn vara välsignad, och gläd dig över din ungdoms hustru, den älskliga hinden, den behagfulla gasellen. Må hennes barm alltid förnöja dig, hennes kärlek ständigt berusa dig.”

Jag vet inte om någon av er tjejer blev jätteimponerade av förliknelsen med gaseller och hindar, men helt tydligt vill Gud låta oss njuta av sex i sitt rätta sammanhang.

Sex är Guds idé, tro inte att han är emot det eller vill vara någon glädjedödare. Men det är bara det att vi lätt tar den billiga versionen som bygger på en förvrängd bild vi fått av världen, och så går vi miste om det mesta av den otroligt välsignade gåvan som Gud har gett oss! Gud säger att sex hör till äktenskapet. Där kommer Guds fulla välsignelse över sexlivet, och det blir något underbart som håller och en källa som räcker att ösa ur hela livet. Jag vill inte byta ut GUDS VÄLSIGNELSE över den värdefulla relation jag en dag bygger med min livspartner, mot den vidriga, billiga och snabbt övergående upplevelse djävulen försöker lura på mig. Djävulen tar det fina som Gud har gjort och gör det till något billigt och vardagligt, något du köper för någon euro eller kastar dig in i en kväll och glömmer följande dag. De mest värdefulla sakerna är också de mest ömtåliga som skall bevaras och skötas bäst och inte användas vid fel tillfälle. Gud gav oss sällskapande, äktenskap och sex som en ovärderlig vacker gåva – därför att han älskar oss!

Gud vill inte att vi slösar med vår kärlek på tillfälliga och ytliga relationer. Det är just sånt som sårar oss och gör oss ännu ihåligare. Den sexuella relationen är så unik att Gud vill att vi delar den med endast en person, att ”de två blir ett” och att de ”håller sig till varandra”. Om vi delar ut av oss själva åt höger och vänster kommer sex och intimitet sakta mak att tappa sitt värde och när vi äntligen hittar den rätta som vi vill leva resten av livet med, kanske vi är tomma och inte har samma passion i vår kärlek. Någonting av det fina och romantiska har försvunnit.

Guds goda plan är en hållbar och tillfredsställande relation för hela livet

Okej, en enkel fråga: Om du får välja mellan att äta en mycket läcker nygräddad tårta av ditt favoritslag, eller att äta ingredienserna som tårtan har bakats av var för sig, vilket skulle du välja?! Är du säker? Jo, jag också, visst är mjöl mättande och socker är sött, men man kan inte nämna det under samma årtusende som den färdiga smaskiga tårtan! Lite liknande kan man säga att Guds enastående plan med att hitta en livspartner är. Det innehåller många olika ingredienser som skall bakas in i rätt ordning och rätt tid för att det skall bli så gott som möjligt. Sällskapande och att hitta ”den rätta” handlar om så mycket mera än att få alltihopa så fort som möjligt. Det handlar ju om att bygga DEN VIKTIGASTE människorelationen. Det kräver tid, mognad, tålamod, ömhet, självuppoffrande, överlåtelse, att man lär känna varandra på djupet… Det är ett nervpirrande äventyr att baka den här kakan, och varje steg är intressant och nödvändigt.

Wow, Guds godhet övergår allt förstånd! Han har planerat för just dig att du skall få hitta en livskamrat att älska och dela hela ditt liv tillsammans med. Det kan du vara säker på. Han missar inga detaljer. Oj, en sådan livslång relation är värd att satsa på! Det är ett sällsynt undantag om Guds vilja inte skulle vara att du hittar en älskvärd livskamrat. Och det berättar han i så fall mycket tydligt. Till dess kan du vara helt övertygad om att han har ”det bästa” i förvar åt just dig. Han har skapat dig och känner dig utan och innan, och han ger inga halvbra gåvor. De är alltid mitt i prick.

Bestäm dig för att verkligen lyssna till Guds råd

För att allt jag hittills har skrivit och allt som finns kvar att berätta om Guds fantastiska plan för en livspartner skall ha någon som helst skillnad i våra liv är det viktigt att vi gör ett beslut. Vi måste bestämma oss för att verkligen vilja lyssna på vad Gud har att säga i saken, att granska hur han har skapat allting och sedan följa honom. Vi behöver öppna vårt hjärta helt för att lita på att det Bibeln säger är sant och fungerar, och att Gud älskar oss över allt annat och att Han alltid ber oss göra endast det som är bäst för oss och människorna omkring oss.

När vi förstår Guds vilja och hans oerhört goda plan när det gäller sällskapande, äktenskap och sex blir det inte svårt att följa honom och lyda hans råd! Han vill vårt bästa. Guds åsikter måste påverka hur vi sällskapar och lever våra liv. Vårt mål skall vara att hålla våra hjärtan och liv rena till Guds ära. (1 Petr. 1:16-16) Vi kan leva rent i tankar, i ord och i det vi gör, och märka att vi är fullständigt tillfredställda utan att gå utanför vad Gud vill. Och jag tror att vi märker att vi är många gånger lyckligare då, än om vi ger oss åt nåt billigt ”ge-mig-allting-genast-förhållande”.

Gud lovar lycka och underbart liv åt dem som tror på hans ord och sanning. Läs vad han säger i Psalm 1:1-3:

”Salig är den som inte följer ogudaktigas råd och inte går på syndares väg eller sitter bland bespottare utan har sin glädje i Herrens undervisning och begrundar hans ord dag och natt. Han är som ett träd, planterat vid vattenbäckar, vilket bär sin frukt i rätt tid och vars blad inte vissnar. Allt vad han gör lyckas väl.”

BilagaStorlek
MKU Undervisning - Kristet sällskapande del 1.pdf80 kB