Jumijärvi lägergård

Historia

Metodistkyrkan köpte Jumijärvi 1962 för att där bygga en lägergård för MKU: s barn och unga. Det fanns ursprungligen bara en åker med ett bostadshus och bastu i utkanten. Markområdet låg i Jämsä på ungefär samma avstånd från alla församlingar. Man började bygga husen under de första lägren som var arbetsläger. Sedan växte Jumi fram med otroligt mycket frivillig arbetskraft, nödvändig expertis, och stark tro.

Kristna principer

Eftersom Jumi är en kristen lägergård följer vi också kristna principer. Tobak och alkohol är t.ex. inte tillåtna på lägergården, och vi strävar till att ha en präst på varje läger. Gemenskap och samhörighet både lägeriter emellan, och mellan ledare och lägeriter värderar vi väldigt högt.

Lägren

På Jumi har det arrangerats allt från barn-, ungdoms- och kanotläger till vuxenläger och gemenskapsveckor. På vintrarna hölls det ofta vinterläger. Barnlägren har numera fått mer exotiska namn, som Robinson Crusoe-, äventyrs- eller Björnläger. Varje sommar är det nya idéer och rubriker på programmet.

Aktiviteterna på lägren är förstås upp till ledarna, men bibelundervisning och mycket uteaktiviteter hör alltid till. Simning är bland de populäraste, men volley-boll, fotboll, spårning, stafetter och andra laglekar och -tävlingar hör också till. Pingis med rundis är några av inomhusfavoriterna.

Lägergården

Lägerområdet är beläget vid en av Finlands vackra insjöar – Jumijärvi. Bebyggelsen är ganska gles, så på Jumi kan man vara i lugn och ro. Där finns en liten strand med brygga och en flotte ute i vattnet, volleybolls- och fotbollsplan, och mycket skog runt omkring. Logementet kallas huset där de flesta sover och där lekrummet med pingisbordet finns. Man kan också sova i den nyare stockstugan som har eget badrum och eget kök. I den stora matsalsbyggnaden sker den största delen av undervisning och all matlagning förstås. Även de andakter som inte hålls vid grillplatsen vid stranden äger rum framför öppna spisen här, små grupper kan stilla sig i det lilla kapellet.

Jumijärvi är ett underbart och fridfullt ställe, förutom då det är läger där, då är det bara underbart och fyllt av skratt, och fridfullt vid utvalda tillfällen!

Info om lägeranmälan

Årets läger finns på Sommarläger-sidan!

Anmälan görs till den angivna personen för det aktuella lägret. Se Läger & Evenemang i vänsterspalten! Alternativt kan anmälan också göras här via hemsidan. Alla läger har en sista anmälningsdag som infaller ca 2 veckor före lägrets början. Om du anmält dig med av någon anledning måse annullera din anmälan, skall detta göras senast 2 veckor före lägrets start! Avbokar man lägret efter det är man tvungen att betala halva lägeravgiften. Före lägret skickas ett lägerbrev ut till varje deltagare med den slutliga informationen för varje läger. Vi uppmanar varje deltagare och föräldrer att läsa detta brev noggrant. Om det finns frågor eller annat viktigt som angår lägret bör detta informeras lägerchefen före lägrets start.

Info om transporter

Busstransport ordnas vanligtvis från södra Finland och oftast går det att ordna skjutsar även från andra håll, eftersom våra läger samlar deltagare från hela Svenskfinland. Det är bara att fråga lägerchefen vid anmälan ifall du behöver transporthjälp. Ifall lägeriter behöver skjuts från respektie ort till tåg- eller busstationer, står lägeriten för de bilkostnaderna.

Lägeravgift och understöd

Det finns möjlighet att få lägerbidrag ifall lägeravgiften känns för stor för familjens ekonomi. Den ekonomiska situationen skall inte få hindra någon från att komma till Jumi.

För att få lägerbidrag skall du kontakta MKUs ordförande Hanna Wiik, hanna.wiik(at)hotmail.com. MKU-styrelsen/ ordförande tar ställning till alla ansökningar om lägerbidrag och sänder svar till alla personligen. OBS! Alla ansökningar om lägerbidrag skall ske före lägret börjar. Lägerbidrag beviljas inte retroaktivt.

Lägeravgiften betalas in på MKU:s konto före lägret och kvitto medtas. Detta gäller också eventuella busskostnader.

Om flera syskon deltar i samma läger betalar ett syskon fullt pris och de övriga hälften av det totala priset (läger + buss). Släktingar (far- morföräldrar och barnbarn får också familjerabatt på Wild Kids Family-lägret).

Exempel: Syskonen Sara(1), Sofia(2) och Simon(3) från Helsingfors åker med bussen till barnlägret. De belatalar då 105€ (lägeravgift 1) + 40€ (buss 1) + 52,50€ (lägeravgift 2) + 20€ (buss 2) + 52,50€ (lägeravgift 3) + 20€ (lägeravgift 3)= 290 € (totalt för de tre barnen)

MKUs kontonummer (för gåvor till Jumi och lägeravgifter) är Jumijärvikontot
FI25 4055 0011 2975 00. Skriv i meddelandefältet lägrets och lägeriternas namn.

Uthyrning av nya stugan

Nu kan du fira din semester på Jumijärvi, när det inte hålls läger! Du kan hyra stockstugan för en vecka eller några dagar, vad som passar dig bäst. Jumijärvi ligger på ca 25 kilometers avstånd från Jämsä i mellersta Finland. Till Himos' skidbackar och upplysta skidspår är det ca 35 km. Stugan passar för både privatpersoner och grupper på upp till 12 personer.

Stockstugan är vinterbonad och utrustad med både dusch och wc. I köket finns det spis med ugn, mikrovågsugn och kylskåp. I den nedre våningen finns det två sovrum med två sängar i vardera rummen, i den övre våningen finns två rum med madrasser för ca 8 personer. Mysig öppen spis för korvgrillning m.m.

Priser (metodister/ övriga):

1 dygn 50e/ 85e
veckoslut 135e/ 175e
1 vecka 350e/ 590e

Ifall du är intresserad av att hyra, tag kontakt med Cata; cata(at)mku.fi

Bilder från nya stugan. Klicka här!

Lägergården går också att hyra för mindre och större evenemang då när den inte används för MKU:s läger. Kontakta cata [at] mku [dot] fi för mera information.

Mer bilder från Jumijärvi lägergård. Klicka här!

 

BilagaStorlek
Info Jumi Campsite English 2013.pdf382.33 kB